Klart med ny VD för Sollebrunns Betongelement

Per Antonsson!
Så heter vår nya VD och han tillträder sin tjänst hos oss på Sollebrunns Betongelement 1 november. Per kommer närmast från Södra Skogsägarna och Värö bruk och nedan möter du honom i en ”exklusiv” intervju.

_B2A4955Vem är Per Antonsson?
– Jag är 49 år och bor i Lerum med fru och två barn – en son på 12 år och en dotter på 14 år.

Är du en Lerumskille från början?
– Nej, jag kommer egentligen från Småland men träffade en gång i tiden en tjej från Göteborg och därmed fick det bli Lerum som bostadsort (skratt).

Vad har du för utbildning?
– Jag är civilingenjör i botten och har en lång bakgrund inom industrin med alltifrån produktion, inköp, logistik, ekonomi och marknadsfrågor.

Var arbetar du idag och med vad?
– På Södra Skogsägarna, Värö bruk, och då med större och allt som oftast byggrelaterade projekt, varför jag känner mig hyfsat bekväm med prefabbranschen, om än på andra sidan bordet så att säga.

Varför Sollebrunns Betongelement?
– Jag såg annonsen och lockades av utmaningen. Jag har inte tidigare verkat som VD men är van vid förhandlingar med högt uppsatta chefer och kände att nu var det dags att axla den rollen själv – dels för att kunna sätta min prägel på ett företag, dels ta det yttersta ansvaret och få ett lag att fungera tillsammans.

Vad visste du om Sollebrunns Betongelement innan?
– Inte ett skvatt, måste jag medge. Men mitt intryck, efter att ha besökt företaget, är mycket positivt. Det är ett framgångsrikt företag med många trevliga människor och en god företagskultur. Jag tror också att det finns en bra utvecklingspotential, vilket lockade mig. Det känns helt enkelt bra i magen och det tror jag är en förutsättning för att kunna göra ett gott jobb.

Vad tänker du kunna förändra?
– Det är alltför tidigt att säga. Initialt kommer jag att jobba mycket ”inåt” i företaget. Allt för att lära känna företaget och alla människor som jobbar där för att se vad det går att göra åt produktiviteten, organisationen och marknadsbearbetningen med mera – så jag ber att få återkomma i frågan när jag blivit lite varm i kläderna.

Hur såg du på den lite spridda ägarbilden med många ägare, varav flertalet jobbar i verksamheten?
– Den funderade jag givetvis på, men såg egentligen inget problem med det. Så länge det finns ett engagemang som kanaliseras på rätt sätt så tror jag bara att det är en styrka. Alla jobbar ju på samma villkor i det dagliga operativa arbetet.

Hur skulle du beskriva dig som ledare?
– Jag gillar lagarbete och ser mig själv som en generalist, dvs jag är tämligen bred i mitt kunnande och det tror jag kan passa Sollebrunns Betongelement rätt bra i den fas man nu befinner sig. Jag gillar att göra affärer – förhandla, ta beslut och teckna avtal.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag är en hängiven idrottsförälder och följer båda mina barns alla olika idrottsaktiviteter på nära håll. Utöver det gillar jag att vara ute i skog och mark – flugfiske, jakt och svampplockning ligger mig varmt om hjärtat.

Lennart-682x1024Avslutningsvis låter vi ordföranden i Sollebrunns Betongelements styrelse, Lennart Pehrsson, komma till tals vad gäller valet av ny VD och känslorna inför detta.

Hur såg kravprofilen ut inför rekryteringsprocessen?
– Vi ville ha en god ledare som har förmåga att lyfta sina medarbetare och få dem att känna sig bekväma oavsett vad man jobbar med. Likaså såg vi en fördel i att man hade en känsla för regionen/bygden. Och detta sammantaget känner vi att Per svarar väl upp emot.

Hur resonerade ni kring avsaknaden av erfarenhet från byggbranschen och det faktum att han inte tidigare haft någon roll som VD?
– För oss var det inte jätteviktigt med erfarenhet från byggbranschen då vi har ett 70-tal medarbetare på plats med just denna erfarenhet. Då var hans positiva inställning till ett nära samspel med sina medarbetare viktigare. Sedan ska man inte glömma att han de facto har viss erfarenhet från byggbranschen i sin nuvarande tjänst. Detta att han inte varit VD tidigare var inte heller något problem, då vi tror att en sådan person kan se större utmaningar i en för honom ny mer ansvarskrävande roll. Scenariot var precis detsamma när Håkan Hagwall för fem år sedan tog över som VD efter att tidigare ha varit controller och det fungerade alldeles utmärkt.

Några avslutande ord?
– Jag vill på ägarnas, styrelsens och personalens vägnar hälsa Per välkommen till oss på Sollebrunns Betongelement och önska honom lycka till!


Publicerat

i

av

Etiketter: